FAQ

Vraag & Antwoord

Meest gestelde vragen

Veelvoorkomende typen zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen: Deze panelen hebben een efficiëntie van ongeveer 15-20% en zijn over het algemeen duurder dan andere soorten. Ze presteren beter bij beperkte ruimte en leveren een hogere opbrengst bij diffuus licht.

Polykristallijne zonnepanelen: Deze panelen hebben een efficiëntie van ongeveer 13-16% en zijn meestal betaalbaarder dan monokristallijne panelen. Ze presteren iets minder goed bij hoge temperaturen, maar zijn over het algemeen geschikt voor de meeste standaard zonne-energie-installaties.

Dunne film zonnepanelen: Dit type panelen is lichtgewicht en gemakkelijk te installeren, maar heeft over het algemeen een lagere efficiëntie van ongeveer 7-13%. Ze presteren relatief beter bij bewolkt weer en in omstandigheden met weinig licht.

Veelvoorkomende typen omvormers

Stringomvormers: Dit zijn de meest voorkomende en kosteneffectieve omvormers. Ze werken door een reeks zonnepanelen aan elkaar te koppelen en hun gelijkstroom (DC) om te zetten in wisselstroom (AC). Ze hebben echter last van schaduwproblemen en presteren minder efficiënt als er schaduw op een deel van het systeem valt.

Micro-omvormers: Deze worden direct onder elk zonnepaneel geïnstalleerd en zetten de gelijkstroom van elk paneel om in wisselstroom. Ze zijn minder gevoelig voor schaduwproblemen, waardoor de totale systeemprestaties worden verbeterd. Ze zijn echter duurder dan stringomvormers.

Power optimizers: Deze worden op individuele zonnepanelen aangesloten om de prestaties te optimaliseren, vooral in systemen met schaduwproblemen. Ze werken in combinatie met stringomvormers en kunnen de energieopbrengst verhogen.

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Er komt over het algemeen niet veel vuil op zonnepanelen en dit vuil wordt voor het grootste gedeelte door regen weer weggespoeld. Toch is het aan te raden om de panelen één keer per jaar schoon (vuilvrij) te maken. Op die manier weet je zeker dat al het stof, zand en bladeren verwijderd worden en blijft de opbrengst van de panelen optimaal. Dit kun je zelf doen, of laten doen.