FAQ

Vraag & Antwoord – Rendabiliteit van thuisbatterijen

Meest gestelde vragen

De rendabiliteit van thuisbatterijen voor zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden:

  1. Elektriciteitstarieven en netmetering: In regio’s waar het verschil tussen piek- en daltarieven groot is, kan het financieel voordeliger zijn om overtollige zonne-energie op te slaan voor gebruik tijdens piekuren. Als je woont in een gebied met netmetering, waarbij je de overtollige energie die je produceert terug kunt verkopen aan het net tegen een aantrekkelijk tarief, kan de behoefte aan een batterij verminderd zijn.
  2. Stroomuitval en veerkracht: Voor huiseigenaren die in gebieden wonen met frequente stroomuitvallen, kan een thuisbatterij waarde bieden door te fungeren als noodstroomvoorziening.
  3. Kosten van de batterij: De kosten van thuisbatterijen zijn de afgelopen jaren gedaald, maar ze vertegenwoordigen nog steeds een aanzienlijke investering. Het is essentieel om de terugverdientijd te berekenen op basis van je energieverbruik, elektriciteitstarieven en eventuele subsidies of belastingvoordelen.
  4. Levensduur van de batterij: De meeste moderne thuisbatterijen hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het gebruik. Als je van plan bent binnen die periode te verhuizen, is het belangrijk om rekening te houden met de restwaarde van de batterij.
  5. Onderhoud en garantie: Sommige batterijen vereisen regelmatig onderhoud, terwijl andere grotendeels onderhoudsvrij zijn. De garantievoorwaarden en -duur zijn ook cruciale overwegingen bij het beoordelen van de totale kosten gedurende de levensduur van het product.
  6. Subsidies en incentives: In sommige landen of regio’s worden subsidies, belastingvoordelen of andere incentives aangeboden om de aanschaf van thuisbatterijen te stimuleren. Dit kan de terugverdientijd aanzienlijk verkorten.
  7. Toekomstige elektriciteitsprijzen: Hoewel moeilijk te voorspellen, kunnen stijgende elektriciteitstarieven de terugverdientijd van een thuisbatterij verkorten.

In veel gevallen zijn thuisbatterijen voor zonnepanelen nog steeds een grotere investering vanuit een financieel oogpunt. Echter, de prijzen van batterijtechnologie blijven dalen, en in combinatie met stijgende elektriciteitstarieven en mogelijke beleidswijzigingen kunnen thuisbatterijen in de toekomst steeds rendabeler worden. Het is essentieel om een grondige kosten-batenanalyse te maken voordat je een beslissing neemt.